Werkwijze

Het vergrootglas effect, hoe werkt het?

Het Evenwicht als ultieme Basis.
De Basis van Voorwaarts en Halt is Evenwicht.
Alleen een paard in onverstoord evenwicht kan op de juiste manier antwoorden aan zijn ruiter.De energie van het paard kan vrij door het lichaam stromen.
Verstoringen in het evenwicht van de combinatie, hoe uit zich dat? Verstoringen maken zich in de dagelijkse training herkenbaar als een paard dat zwaar op, achter of door de hand loopt en meestal niet goed voor het been is. Dit alles is een bewijs voor verlies van het evenwicht.
Door langzaam en geconcentreerd iedere stap van het paard in evenwicht te laten verlopen leg je een soort vergrootglas op de beweging. Bij verstoring van het evenwicht zit er ergens iets niet goed, het paard is niet recht, het duwt zich teveel naar voren of is niet voorwaarts. Door het langzame begin van dit werk word je erg bewust van het patroon en kun je eraan werken. Ook het paard wordt zich veel bewuster van zijn lichaam en beweging.
Het vergrootglaseffect werkt volgens de leer van de Biomechanica. Het leert paard en ruiter verstoringen te verhelpen en op te heffen in een bewegingsspel van uiterste concentratie en rust. Stressvrij, logisch en zonder druk. En juist deze combinatie maakt dit werk zo uniek.Het creëert een onafhankelijk paard dat snel, reactief, sterk en soepel is.
De voordelen
Leerprincipes via positieve bekrachtiging, dus effectief en probleemoplossend.
Het paard blijft meedenken, de ruiter wordt verplicht scherp op eigen houding en gedrag.Door stress en drukvrije leermethode blijft ons paard open en leergierig naar suggesties en opdrachten van zijn ruiter.Een sterk vergroot lichaamsbewustzijn zowel bij ruiter als paard.Het bevordert en intensiveert het contact tussen ruiter en paard.Na het leggen van de door zijn eenvoud pittige Basis, zijn het vervolgens logische en grote stappen voorwaarts in de ontwikkeling van niveau en prestatie.
Deze methode is ontstaan door onder andere te werken met de Frans Klassieke Dressuurprincipes, de wetten van de biomechanica en het vrijheidswerk van J.F. Pignon. Uitgetest en bewezen in samenwerking met een grote diversiteit aan paarden en pony’s en is inzetbaar als basisprincipe, bij gedragsproblemen en bij wedstrijdpaarden die schommelingen vertonen in prestaties.